Ervaringen

Deelneemster Corrine Snijders schreef een leuke column hoe haar hond Bram de workshop TTouch heeft ervaren:

Levenslessen van een Jack Russel Terriër

Ik ben Bram, een Jack Russel Terriër van ruim 6 jaar oud. Ik heb een heel rustig leventje bij mijn baasjes Rob en Corrine. Ik denk heel veel na over belangrijke vragen en lessen van het leven en wil die graag met andere honden en hun baasjes delen.

TTouch; Aanraken op een speciale manier!
Het gaat goed met mij, dankzij de behandelingen van de chiropractor/ manueeltherapeut en de stressbalans die Corrine voor me gedaan heeft.
Maar mijn ‘reguliere’ dierenarts had nog iets anders dat wel goed zou zijn voor mij! Tellington TTouch® voor gezelschapsdieren!
Er werd een in de dierenartspraktijk een ‘Basisworkshop georganiseerd en daar werd mijn baasje Corrine voor uit genodigd!

De workshop duurde een hele dag en werd gegeven door Saskia Blok uit Utrecht (www.ttouch4animals.nl) en natuurlijk ik mocht zelf mee als ‘proefkonijn’.

Tijdens de workshop werd praktische uitleg gegeven over de TTouch®, een methode om gezelschapsdieren te begeleiden die te maken hebben met fysieke klachten of gedragsproblemen. De methode gaat ervan uit dat er een link is tussen lichaamshouding en gedrag. Spanning in het lijf kan ongewenst gedrag veroorzaken. Door het toepassen van kwaliteitsvolle aanrakingen, de TTouches, lichaamswerk en geleide-oefeningen kan het dier weer in balans komen. Zowel op lichamelijk, mentaal als emotioneel gebied.

TTouch® kan o.a. helpen bij: angst, onzekerheid, bijten, krabben, pijnklachten, ouderdomsklachten. Maar ook om gewoon eens lekker te ontspannen. Bovendien versterkt het de band tussen mens en je dier.

Ik vond het eigenlijk helemaal niks. Ik moest de hele dag in de wachtkamer van de dierenarts zitten, want daar werd de workshop gegeven. Als ik daar ben ga ik altijd meteen weer bij de deur staan, want wat ze daar met me doen is nooit leuk. En er waren ook nog een paar andere, voor mij vreemde honden en daar ben ik ook niet dol op. Maar gelukkig had Corrine de bench meegenomen en dus had ik mijn eigen veilige plekje. Corrine leerde een aantal basis TTouches en lichaamswerk. Toen ze dat op mij wilde gaan oefenen wilde ik in eerste instantie helemaal niet meewerken, maar wat er gebeurde was wel heel mooi. Ik voelde dat de stress die ik ’s morgens gevoeld had door haar aanraking weg begon te vloeien. Het was heel zachtjes en gecontroleerd. Ik werd er een beetje loom en slaperig van, maar ik was wel gewoon wakker. Uiteindelijk heb ik me er helemaal aan overgegeven en kon ik genieten van de effecten van de TTouches.

Echt baasjes van al mijn Jack Russel-vrienden, als je iets voor je hond wilt doen die of al wat ouder is, of wat angstig, geblesseerd of gewoon wat gebruikelijke hondenstress heeft? Maar ook als je de band met je hond wilt verbeteren is TTouch geweldig. Kijk eens of er bij jou in de buurt zo’n TTouch basisworkshop gegeven wordt (cursusagenda op http://www.tteam-ttouch.nl)

Linda Tellington Jones
Grondlegster van TTEAM en Tellington TTouch
Midden 70er jaren volgde Linda Tellington-Jones, die al veel ervaring had met het masseren van paarden en andere dieren, de 4 jarige opleiding tot (humaan) Feldenkrais practitioner bij Dr. Moshe Feldenkrais. De Feldenkrais methode maakt gebruik van kleine en ongewone bewegingen die mensen helpen beter en bewuster te gaan bewegen en die daardoor bovendien het leervermogen vergroten. Het is ook een succesvolle methode om pijn te verzachten en om revalidatieprocessen te bespoedigen.

Leren door bewegen
Het Feldenkrais concept heeft Linda eerst omgezet naar paarden. In de eerste fasen van het aanpassen en omzetten van deze technieken naar dieren, ontwikkelde Linda ongebruikelijke bewegingspatronen voor paarden, die daardoor bewuster gingen bewegen, ontspannen en aanraking beter accepteerden. Nadat de methode succesvol werd gebruikt bij paarden werd alles ook toegepast voor de training van honden en andere dieren. Hieruit werd de TTouch methode voor Gezelschapsdieren ontwikkeld.

Bron: http://www.tteam-ttouch.nl/linda-tellington-jones en www.tteam-ttouch.nl/gezelschapsdieren
—————————————————————————————————————-
Op zaterdag 21 januari 2017 een TTouch workshop voor honden gegeven. Kijk hier voor een foto-impressie op de facebookpagina van TTouch4animals.

Lees hier ook hoe dierenarts Annette en paraveterinair/gedragsdeskundige Yvonne van Dierendokters Zeist de workshop hebben ervaren samen met hond Tommie
—————————————————————————————————————-
Tellington TTouch vervolgworkshop voor katten 5 nov 2016

Naast het oefenen van eerder geleerde en nieuwe TTouches, het doen van grondwerk met de katten en het oefenen met toepassen van bandages, was er wel een heel bijzondere gast aanwezig. Een reuzenslak genaamd Vent. Zijn eigenaresse gaf aan dat hij niet lekker in z’n vel zat doordat o.a. zijn partner recent was overleden. Ze hoopte dat TTouch iets voor hem zou kunnen betekenen en daarom was hij meegekomen. Ik heb met hem gewerkt, wat op zich al een heel bijzondere ervaring was. Hij ontspande duidelijk door de TTouches, zowel met kwast als met vinger uitgevoerd. Het was zowel voor hem als mij een nieuwe ervaring. En ik hoop dat het voor hem doorwerkt en dat hij zich weer happy gaat voelen. Z’n baasje heeft in ieder geval genoeg tools om hem daarbij te ondersteunen.
Kijk hier het filmpje van de korte TTouchsessie met reuzenslak Vent (met dank aan baasje Marianne voor het filmen)
——————————————————————————————————————
Review van een deelneemster aan de TTouch workshop bij Felinova (België)

“Zeer interessant gebleken. Ik ben heel tevreden. Je leert hier hoe je je dier meer bewust kan aanraken om elkaar zo beter te leren kennen. Door te oefenen kan je ontdekken hoe je je dier kan ontspannen of stimuleren en je band versterken. De lesgeefster wekt vertrouwen op en gaat ontspannen en begripvol met zowel katten als deelnemers om. Er is ten alle tijde volledig respect voor de grenzen van aanwezige katten. Een aanrader voor iedereen die meer wil dan alleen maar aaien.”
——————————————————————————————————————

Luca en haar baasje hadden een goeie Oud&Nieuw door het Thundershirt

Het baasje van Luca nam contact op om begeleiding te krijgen bij het gebruik van het Thundershirt. Haar hond Luca is erg bang voor vuurwerk. Ze vertelt hieronder hoe het op Oudejaarsdag is verlopen. En zoals jullie kunnen lezen, heel goed! Erg blij voor Luca en haar baasjes.

“Kreeg de thundershirt binnen en heb Luca er aan laten snuffelen enz ….Luca
toen de shirt aan gedaan niet meteen zo strak maar gewoon om te laten wennen….vanmiddag ging ik even weg en heb haar bij mijn ouders gelaten ze lag lekker rustig op haar kussen terwijl ze steeds onder de tafel ging liggen…..
Ik kwam terug en mijn moeder vertelde mij dat ze heerlijk rustig had gelegen terwijl ze voor op straat rotjes aan het afsteken waren…Ik zei echt serieus of hou je me voor de gek.. nee serieus zei ze ze was echt heerlijk rustig…wel af en toe even opkijken bij een knalletje maar ging weer rustig liggen..
Nou ik dacht dit is toch geweldig..”

Het was nog even afwachten hoe het zou gaan als het grote vuurwerk zou losbarsten….maar de volgende dag kwam dit bericht. Helemaal super!

“Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar …..

Nou ik sta er echt van te kijken hoe de Thundershirt z’n werk heeft gedaan….Luca met thundershirt

Ik heb het gisteren aangedaan toen ik het binnen had en ook niet meer uitgedaan tot aan vanmorgen…

Toen we gisterenmiddag thuis kwamen was het weer even een beetje stress door het geknal hier , maar dat duurde niet lang en ging ze rustig liggen onder de tafel..
Ik ben op een gegeven moment op de bank gaan zitten en Luca ging uit zichzelf in haar mand liggen, het knalde echt een paar keer goed hard maar echt geen reactie en bleef gewoon in haar mand….Ik stond er echt van te kijken……En ik moet zeggen als de hond rustig is ben jezelf ook rustiger……
Later is ze bij mij op de bank gaan liggen en dat heeft ze gedaan tot aan 12 uur, toen het geknal losging vond ze het niet zo fijn en is ze toch maar weer onder de tafel gaan liggen…Ik ben even bij haar gaan zitten en heb haar over de rug gewreven en aan de oren gefriemeld dat vond ze fijn en bleef ook echt relaxt liggen…..ik ben weer op de bank gaan zitten en zei tegen haar kom ga je mee op de bank en ja hoor mevrouw stond op en ging ook lekker op de bank liggen, dekentje eroverheen en beetje aan haar oor gefriemeld en ze heeft heerlijk geslapen tot vanmorgen 6uur ….Ik ben bij haar gebleven vannacht…
Normaal als ik opsta geef ik haar eten maar vanmorgen dacht ik ik ga eerst een rondje lopen want ze heeft vanaf gisterenmorgen niks meer gedaan, eerst wou ze niet naar buiten maar toen ze door had dat het rustig was liep ze heerlijk mee en heeft ze alles gedaan……En thuis gekomen lekker brokjes gehad en nu is het spelen en dan weer lekker luieren…..

Ik moet eerlijk zeggen dat ik echt eerst m’n twijfels had bij zo’n shirt, ik dacht jaja het zal allemaal wel.. maar echt ik kan het iedereen aanraden
Ik zag wel op fb op een site dat het bij sommige niet helemaal hielp ze waren wel wat rustiger maar toch ook nog bang….en bij sommige hielp het niks…
Gelukkig heeft het Luca wel geholpen en als mensen er naar vragen zal ik ze het ook echt aanraden wat ik al bij een paar heb gedaan……

Ik wil je nogmaals bedanken voor je hulp en luisterend oor via de mail Dank je wel….!!!!!!!

Mvg Natascha en een poot van Luca”

(met toestemming geplaatst)

——————————————————————————————————————–
TTouch sessie met Lobke en haar baasje op vrijdag 27 november.
Lobke
Wat fijn toch als je met TTouch zoveel kan betekenen voor een dier! Lobke wordt behandeld voor het White Dog Shaker syndroom, gaat met medicatie al een stuk beter, maar het trillen is nog niet over. In overleg met dierenarts is besloten TTouch een kans te geven. Ze genoot van de TTouches en oorwerk! Ook de bandages deden haar goed. Ze ontspande volledig en lag lekker zwaar op schoot bij haar lieve baasje. Wat heerlijk voor hen beide!

——————————————————————————————————————–

Begin oktober was er weer een basisworkshop TTouch kat. Hieronder een mooi resultaat van een deelneemster die TTouch toepaste bij haar kat Moortje.

“Op 3 oktober heb ik de workshop ttouch gevolgd.
Thuis heb ik bij mijn kat Moortje ttouches gedaan. Sindsdien loopt ze beter.
En komt ze ’s avonds op de bank. Vandaag kwam ze 2 keer bij mij op de bank op schoot. Dit had ze een keer eerder uit zichzelf gedaan.
En ze liep niet weg toen de huishoudelijke hulp bij ons kwam. Dit deed ze eerder wel.
Bedankt voor de goede workshop onze kat is erg opgeknapt.
Toen ze bij ons kwam viel ze steeds om haar achterkant was instabiel.
Ze staat nu goed op haar achterpoten en loopt als een gezonde kat.
De ttouches die ik bij haar doe zijn clouded leopard op en meest naast haar rug naar de achterzijde van haar lichaam.
En abalone ttouches over haar rug. En racoon ttouches bij haar oren en strijken over haar oren. De abalone ttouch vind ze erg fijn. En de tarantula ttouch heb ik ook bij haar gedaan
die vind ze ook fijn.
Zojuist zag ik dat ze nu loopt als een gezonde kat, eerst slingerde ze nog een beetje wanneer ze liep. Bijzonder vind ik dat ze nu uit zichzelf op schoot komt zitten wat ze voorheen niet deed. Sinds de laatste twee weken is ze veel vooruitgegaan met lopen.
Ik ga verder met de ttouch bij haar.
Ook hebben we 2 konijnen deze wil ik ook ttouch gaan geven.Op internet heb ik een video gevonden waar dit gedemonstreerd wordt, bij hun oren vinden ze het fijn.”

Kijk hier voor een impressie van de TTouch workshop van 3 oktober.
——————————————————————————————————————-
De allereerste TTouch vervolgworkshop voor katten op 22 augustus 2015 was geslaagd!
Een paar reacties:

“Nogmaals dank voor de mooie dag Saskia! Ik kreeg weer veel handreikingen om verder aan de slag te gaan.”

“Bedankt voor de leuke en informatieve Ttouch voor katten dag, Saskia Blok! Een echte aanrader voor iedereen die meer wil doen voor zijn kat!”

“Superdag gehad! Heerlijk ontspannen, geen haast. Een goede korte herhaling, dan iets helemaal nieuws: bandages en grondwerk en dan nog nieuwe touches. Erg leuk en afwisselend!!”

“Ttouch is er voor mens en dier. Ik vind het een mooie aanvulling voor op de trimtafel. Door Ttouch toe te passen kan een kat beter ontspannen tijdens of na de trimbehandeling. De workshops bij Saskia zijn een aanrader!”

Hennie Schuit van de Kattentrimbus geeft aan wat zo’n workshop inhoudt:
“Je leert hoe de verschillende touches gedaan worden en welk effect het heeft. Verder leer je hoe je grondwerk en allerlei hulpmiddelen kunt toepassen. Dit alles om lichamelijk en geestelijk meer balans, ontspanning en zelfvertrouwen te krijgen. Katten in een asiel, op de trimtafel of bij de dierenarts kunnen hier zeker baat bij hebben. Zelf had ik een enorm gestresste kat op de tafel laatst en tijdens het trimmen kon ik voorzichtig Ttouch toepassen waardoor het stress level aanzienlijk daalde.”

Sylvia de Bood, medewerker van Kattenpension Hilversum beschreef hoe ze TTouch inzet om katten wat meer op hun gemak te krijgen. Ervaringen met pensionkat Mies

——————————————————————————————————————–
Leuke berichten n.a.v. de TTouch basisworkshop voor katten op  18 juli 2015!

“Amper terug van de cursus hebben ze nu al de smaak te pakken. Sam is al 3x terug op schoot komen zitten voor meer. Sita komt dan alleen even een kijkje nemen en toen heb ik haar opgezocht voor een paar touches. Ze vond het heerlijk. Wilde het niet overdrijven en liep na een afsluitende strijk en kus voorzichtig weg, haar soezend in haar mandje achter. Even later zat ze slaperig rechtop alsof ze wilde zeggen dat ik best wel door had mogen gaan.
Ik vind het nu al een cadeau voor mijn schatten van katten! Dank je wel!”

“Kyra (heilige birmaan) vindt de hairslide achter het oor, en het plukje pakken en draaien erg lekker 🙂 Het oorwerk vond ze ook lekker. Eerder mocht ik haar oor niet echt aanraken, maar na wat ttouches merkte ze waarschijnlijk dat ik het rustig en zachtjes deed en toen mocht het wel.
Tezzy (de witte) vond alles wel oke, ik kreeg zelfs een wasbeurt :-). Zij is vaak wat onrustig en ik merkte dat ze er nu ook niet helemaal bij was, maar dat komt nog wel.”

Hairslides Kyra.aspxOorwerk Kyra.aspxTezzy TTouches.aspx

 

Afgelopen zaterdag 9 mei gaf ik samen met Ingrid Huijsman een Basisworkshop TTouch hond in Apeldoorn. We kregen de volgende feedback van de deelnemers:
“Geweldige workshop, had ik 4 jaar eerder moeten doen.”
“Nog beter leren kijken naar mijn hond.”
“Genoeg ruimte voor vragen en antwoorden.”
“Een inspirerende workshop.”
“Het geleerde kan meteen toegepast worden in de thuissituatie.”
“Veel geleerd zowel algemeen als over mijn hond.”
“Duidelijke veranderingen te zien bij de honden.”
“Een leuke en gezellige dag.”

Wat maakt dit me blij! Zó fijn dat TTouch mens en dier zoveel kan brengen!

—————————————————————————————————————————————-

Naar aanleiding van de TTouch workshop voor katten op 14 maart heeft Mariëlle van Kampen (www.Catventure.nl) een blog geschreven. Het geeft heel mooi weer wat zij en haar kat Sia tijdens de workshop hebben geleerd en ervaren. Blog gepubliceerd in: Online magazine Kattenliefde  Veel leesplezier!

Hoe ontspannen is jouw kat? TTouch voor katten.

Tja, die vraag stel ik niet voor niets natuurlijk. Spanning zorgt bij katten, net als bij mensen, voor de nodige klachten. Maar, de meeste spanning zie je toch bij asieldieren. De katten komen daar binnen, in een vreemde ruimte, met vreemde geuren, heel veel geuren, allemaal geuren van andere katten, geen eigen territorium dus… Veel katten zitten daarom bang in een hoekje met veel spanning in hun lijfje.

Een deel van die katten ontdooit vanzelf en na één of twee dagen dan gaat het wel weer redelijk goed, maar een ander deel van die katten blijft erg bang en/of (wordt) zelfs agressief. Onlangs was daar een nieuwsbericht dat het helpt om katten een doos te geven. Daar voelen ze zich namelijk veilig in. En in mijn ervaring houden veel katten er inderdaad van om in een doos te zitten.

Maar er zijn nog meer manieren om een kat te helpen om te ontspannen.

Afgelopen zaterdag heb ik een workshop TTouch voor katten gedaan, bij TTouch4animals.

TTouch staat voor Tellington Touch en mevrouw Tellington is de bedenkster hiervan. De methode bestaat uit verschillende soorten ‘touches’ die je bij dieren kunt doen (ook bij honden, paarden, cavia’s etc.)

Deze touches bestaan uit een bepaalde beweging die je met je hand maakt op een bepaalde manier op de huid van je kat. Omdat dit andere bewegingen zijn dan anders, krijgt de kat nieuwe prikkels. En omdat er over de beweging is nagedacht, werkt dit spanningsverlagend voor je kat.
Eerst maak je even ‘contact’ met de kat, door op een bewuste manier een soort van aai te geven. Daarmee kun je aan de kat duidelijk maken dat je ‘iets’ gaat doen. Vervolgens kun je dan verschillende touches toepassen en je probeert het ook weer af te sluiten.

Tijdens de workshop was het erg grappig, want we begonnen met oefenen op elkaars rug. Dan kun je zelf ook even ervaren hoe het voelt, én je kunt even oefenen hoe het moet, zodat je niet je kat gekke dingen laat voelen. Zelfs dat oefenen was al bijzonder, want bij jezelf merk je ook al dat het invloed heeft op hoe je je voelt. Alleen blijven wij natuurlijk keurig stil staan en dat doet een kat lang niet altijd.

Maar goed, er waren twee katten aanwezig om op te oefenen en ik had zelf mijn eigen kat Sia meegenomen (in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is Sia een kater; lees meer over hem en zijn naam in een eerder blog).

Sia vond de autorit van zo’n 45 minuten niet echt fijn, maar ik wist dat hij van zichzelf erg nieuwsgierig is en inderdaad, toen hij daar eenmaal uit het reismandje mocht, was hij de koning te rijk en snuffelde alles en iedereen af. Hij moest ook met iedereen even knuffelen en hij vond het geweldig om door de ramen te kijken. Aan de ene kant keek hij dan namelijk een grote dierenwinkel in en aan de andere kant keek hij op de straat waar twee supermarkten zaten, dus er was genoeg te zien voor hem.

Ik heb logischerwijs voornamelijk op Sia geoefend met de touches. Dan konden we meteen samen ervaren hoe het ging. Hij onderging het vrij goed. In eerste instantie vond hij het ook gewoon prettig dat hij aandacht kreeg en dat hij geaaid werd, maar je kon toch af en toe wel zien dat het een soort van indruk maakte. Hij had door dat er iets anders gebeurde dan normaal gesproken als er een hand over z’n vacht ging. Hij reageerde er ook goed op. Dat vond ik dan natuurlijk weer erg leuk.

Na een tijdje werd hij het zat en liep hij weg, maar dat was ook prima. Je moet ook niet te lang door willen gaan. Ik merkte al bij mezelf dat die neiging vrij groot is. Zo van ‘het gaat lekker, dus we gaan nog even door’, maar zo werkt TTouch niet. Het gaat er juist ook om dat de kat de kans krijgt om het even te laten bezinken en te ervaren hoe z’n lijf nu aanvoelt. En wat er dus verandert in zijn lijf. Natuurlijk hopelijk ten goede.

De dag was maar al te snel weer ten einde. Sia had helemaal geen zin om weer z’n mandje in te moeten, maar het is toch gelukt. Eenmaal thuis was hij hartstikke moe, want hij had de hele dag alleen maar heen en weer gelopen, alles afgesnuffeld, met iedereen geknuffeld, Touches ondergaan, en slechts af en toe een beetje gelegen, maar niet geslapen. Hij heeft de hele avond helemaal uitgeteld bij me op schoot gelegen en geslapen als een roos.

Sinds zaterdag probeer ik regelmatig even wat touches te doen. Het leuke ervan is dat je het niet met regelmaat hoeft te doen. Het hoeft niet iedere dag. Het hoeft ook niet steeds op hetzelfde tijdstip. Het hoeft ook niet op dezelfde plek. Je bent er dus heel vrij in. En dat past wel bij mij, want als ik iets iedere dag op een bepaald tijdstip moet doen, dan houd ik dat misschien een week vol, maar dan gaat het alweer verslappen. Dit is ideaal dus voor mij. En aangezien Sia bijna iedere dag wel bij me op schoot ligt, zijn dat de geijkte momenten om even een paar touches te doen.

Ik hoop dat hij zich dan op den duur ook wat meer ontspannen gaat voelen, want soms valt hij me wel eens aan. Het gaat nu al wel een tijdje goed gelukkig, maar dat wil ik graag zo houden.

Ik wil de touches ook bij Heka gaan uitproberen, maar dat is zo’n energiebom dat dat nog wel eens lastig kan gaan worden. Die zit geen twee seconden stil als hij aandacht krijgt, dus daar moet ik nog even wat op gaan verzinnen, maar dat gaat ook wel lukken.

Daarnaast hoop ik natuurlijk ook dat ik het bij de katten in het asiel kan gaan toepassen als ze erg bang of gespannen zijn. Ik hou jullie natuurlijk via m’n blog hier op de hoogte!

Ik realiseer me dat ik geen touches precies aan jullie heb beschreven, terwijl je dat misschien wel had gehoopt. Dat heb ik bewust niet gedaan, want het in woorden beschrijven is erg moeilijk en het is nooit hetzelfde als het zelf ervaren. En dat is toch echt het beste.

Dus ik hoop dat ik jullie nieuwsgierig heb gemaakt om zelf ook zo’n workshop te gaan doen.

Het is niet moeilijk en het is heel laagdrempelig.

En trouwens: het is niet alleen ontspannend voor je kat; terwijl je hiermee bezig bent, ben je gefocust op je kat en werk je dus ook aan de relatie die je met je kat hebt. Je kat zal die één-op-één aandacht heel fijn vinden, dus de bang met je kat wordt er ook beter van. Win-win situatie dus!

Wist je dat:

Het puntje van een kattenoor een zogenoemd shock-punt is? Als je kat in shock dreigt te raken, kun je over het puntje van z’n oor wrijven om hem zo lang mogelijk bij bewustzijn te houden. Hopelijk totdat je dus bij de dierenarts bent!

(En ook dit heb ik bij de workshop geleerd.)

Heb je vragen? Stel ze gerust!

Meer over mij op http://catventure.nl/

Mariëlle

Mocht je meer willen weten over TTouch of workshops, stuur me dan een email op info@ttouch4animals.nl

 

Feedback nav TTouch workshop voor katten op 27 sept 2014

“Het was leuk en leerzaam!”aldus Esmiralda Baak, eigenaresse kattentrimsalon Poezels

Ze maakt nav de workshop een leuke collage met haar poes Ushi in de hoofdrol.

 

Werken met katten kan soms een uitdaging zijn, ze laten niet altijd toe met de hand aangeraakt te worden. Gelukkig hebben we binnen de Tellington TTouch methode een oplossing: het werken met hulpmiddelen, zoals kwasten. Zo kun je zonder direct hand-op-huid contact toch TTouches toepassen. En vaak met verbazingwekkend mooi resultaat. Lees hieronder de feedback over de sessie met Snoetje, met een lief gedichtje van de eigenaresse.

“Er was eens een poes in Haarzuilens

> die had zoveel stress, om te huilen!

> Tot Saskia kwam

> en haar kwastjes meenam…

> Haar baasje wil haar nu nooit meer ruilen!

Snoet knapt ook op van heel even behandelen. Volgens Xander is ze liever, volgens mij zoekt ze weer veel meer contact met ons. Ze sliep meteen de eerste nacht alweer boven, zelfs even onder het dekbed tegen me aan. Dat houdt ze inmiddels weer lang vol, en verder slaapt ze vooral in de mand boven het bed.

Thierry wordt ferm uitgescholden, en die erkent de autoriteit: ze deinst fatsoenlijk terug als Snoet dat van haar verwacht. De verhoudingen zijn kennelijk weer duidelijk. En dat betekent dat Snoet weer een stuk beter in dat gekke velletje zit dan voor de behandeling.

Ik mag nog steeds niet aan haar oren en mond komen, dat gaat nog te ver. Ze eet weer goed, wil vaak naar buiten, en maakt luid en duidelijk haar wensen kenbaar. Ik merk wel dat ze wat strammer is, maar ja, zowat vijftien is ook al best een respectabele leeftijd. Ik wil het liefst dat ze 20+ wordt, maar dat moet dan wel vrolijk en gezond…

Het meest opvallende vind ik dat ze een stuk opener, extraverter is in vergelijking met de vijf dagen voor de toverkwasten…

Kortom: weer succes, en dat is dus niet afhankelijk van de duur van de behandeling. Het lijkt wel homeopathie: hoe sterker verdund, hoe werkzamer…”

Groetjes, ook van Snoet!Janneke
(Snoetje is al vaker behandeld met TTouch, en heeft soms een ‘opfrissessie’ nodig. Deze sessie was een aantal weken nadat ze plotseling hevige rugpijn had gehad, waarvoor de dierenarts geen oorzaak kon vinden. Ze heeft mij door de tijd geleerd dat “less is more”; soms levert een korte behandeling het grootste resultaat op!)

 

Feedback nav de workshop TTouch op 12 april 2014.

“Hoi Saskia,Jij ook bedankt voor de leuke dag.

Ik zou het op deze manier samen willen vatten: Door niet alleen je hond te aaien als die naast je komt liggen maar TTouch toe te passen ben je veel meer samen bezig en wordt het echt qualitytime. Ik vond het ook heel leerzaam om erop te moeten letten wat zij voor signalen afgeeft en erop in te spelen.
Het is thuis opnieuw uitproberen. De ontspanning van zaterdag zit er nog niet in. Ze vind het toch nog een beetje vreemd en er is vanuit mijn kant natuurlijk ook wat minder tijd.
Maar gek genoeg reageert de pup er al wel op terwijl ik er helemaal niet op gerekend had omdat er echt geen rust in zit. Ik kon alleen maar een beetje hier en een beetje daar wat doen, zo tussen neus en lippen door. Maar vanmiddag leunde die even rustig tegen mijn hand aan met de tiger ttouch op zijn lijfje, leuk om te ervaren”
Annette met Emmy
Dankjewel Saskia.

Wat ik aan Heidi heb gemerkt was dat ze
relaxter werd. Normaal sluit ze niet
zomaar de ogen met allerlei prikkels om
haar heen. Dat doet ze alleen als ze
doodmoe is en dat was ze voor de pauze
echt nog niet. En ik weet van Heidi dat
ze dingen niet toe laat waar ze geen zin
in heeft dus het zal haar goed bevallen
zijn. En mij ook.
Even quality time met mijn hond.

Gr., Marloes

Poes Snoet kan weer beter ontspannen

Verslag van GreyhoundFriends NL nav TTouchworkshop

Na TTouchworkshop presteert Jigsaw goed op NK Agility